Satul natal(Izvoare)



                    Legenda Satului Izvoare
Satul Izvoare este aşezat pe răul Căinari in raionul Floreşti. Situat in nord-vestul raionului la 26 km de centrul raional si la 20 km de staţia de cale ferata Mărculeşti. A fost întemeiat in sec. 17 si atestat la 20 august 1588 cu denumirea de Lozie. Dar dupa cum spune legenda, satul a mai şi fost denumit Fântâna Pantei.După cum am auzit de la bătrânii staului, pe întreaga vale a râului Căinari creşteau multe lozii, atât pe malul apei, cât şi prin sat, de unde i s-a dat şi denumirea de Lozova. Fiind vestiti satul prin apa sa gustoasă. cristalină, limpede ca lacrima, a multor izvoare săpate de mânele oamneilor satului, i se preschimbă denumirea în anul 1772 în satul Izvoare, care este şi până în zilele noastre, plin de oameni harnici, buni la inimă şi primitori.11 din aceste izvoare s-au păstrat şi s-au amenajat arhitectural, iar cel ce trece pe acolo se opreşte, le admiră şi se răcoreşte cu apa curată din aceste izvoare. Deoarece oamenii din Izvoare erau mai înstăriţi şi puţin fudui de felul lor, li se spunea mazili-răzeşi, după cum li se spune şi până acum.Tot după cum spune legenda din bătrâni, în partea de răsărit a satului Izvoare au fost găsite de către băştinaşi, osăminte din cimitirul ostaşilor lui Ştefan cel Mare, care a trecut cu lupta de la Bălţi spre Soroca. Tot în acea vreme au fost înălţate şi movilele de semnalări prin aprinderea rugului. Aceste movile există şi în zilele noastre, se presupune că familia Movileanu a provenit de pe atunci, de altfel Movilenii populând satul şi în preze.În anul 1772 în satul Izvoare era proprietar Sandu Panainte. Pe atunci erau 26 case, 23 moldoveni.În anul 1793 apare prima menţiune documentară a bisericii Sf. Cuvioasă Parascheva.În anul 1863 s-a ridicat din piatră biserica Sf. Cuvioasei Parascheva.În anul 1909 se deschide şcoala de zemstvă cu o clasă.În anul 1923 apar cooperative de credit şi păstrare, cariera de piatră, moare de apă, cooperativa agricolă "Frumoasa", şcoala primară mixtă, sinagoga, post de jandarmi şi 2 cârciumi.În perioada sovietică apare colhozul "Kotovschi", apoi "Prietenia" care avea pe teritoriu un punct de vinificaţie primară, tot în acea perioada apare o casă de cultură, bibliotecă, ambulatoriu, maternitate, spital, farmacie, creşă, ateliere de deservire socială, cantină, oficiu poştal şi magazine.În 2001 satul avea 537 gospodării, 1092 locuitori, gimnaziu, cămin cultural, bibliotecă, activau în sat agenţii economici SRL"Valea Scăienilor"(conducător Veronica Aramă), GT"Novac Aurel",GT"Galbur Nina",GT"Leonid Turculeţ". În apropiere era satul Chetrosu, care s-a unit în 1964 cu satul Izvoare şi sătucul Coteni, scos de la evidenţă tot în 1964. În comuna Izvoare mai intră şi satele Scăieni şi Bezeni.
Satul Izvoare este baştina prozatorului Iulian Nicuţa (1942-2002), actorului Andrei Băleanu(1935-2000), pictorului Nicolae Vieru (1947-1994) şi folcloristei Tatiana Găluşcă-Crâşmaru.


   Intilnirea cu bastinasii din s.Izvoare-2 august


Băştinaşii comunei Izvoare, raionul Floreşti, au fost invitaţi pe 2 august, de către primarul Alexei Capcelea, la o festivitate dedicată băştinaşilor din localitate, care a fost precedată de un meci de fotbal între aşa numiţii veterani ai fotbalului din localitate. Băştinaşii au fost întîmpinaţi cu vin şi dulciuri, aşa cum se cuvinte la adevăraţii basarabeni. A urmat un mic concert, după care mult aşteptatul meci de fotbal al veteranilor din Izvoare cu ... veteranii din celelalte sate din raion. De remarcat este faptul că pe stadionul din localitate s-au strâns în jurul la 3-4 sute de oameni, tineri şi chiar oameni în etate, ceea ce demonstrează că oamenii din sat au nevoie de ceva festivităţi sau evenimente la care să participe, pentru că altă bucurie în sat nu prea găseşti. În fine veteranii noştri au pierdut cu 1:2, dar nu-i pe asta, remarcabil e faptul că chiar în miezul zilei, la temperatura de 38 gr. C., practic toţi cei din teren au avut tupeul şi curajul să joace întregul meci, fenomenal. După meciul de fotbal a mai avut loc o demonstraţie a clubului de TAEKWON-DO ITF(Club Dacii antrenor Coada Semion) din localitate, nişte tineri vânjoşi şi înrăiţi au spart bucăţi de cărămidă, s-au trântit care mai de care şi au sărit prin focuri... frumos, nu vezi oriunde aşa ceva.


Spre finalul zilei, s-a convocat o adunare cu acele persoane care ar dori să contribuie cât de cât la "resurscitarea" satului. A fost creat un fond extrabugetar în care băştinaşii au alocat bani, cine cât a putut. Acest fond va fi folosit, la restaurarea edificiilor şi monumentelor din localitate. S-a preconizat ca pe data de 15 august, absolut toţi binevoitorii, cetăţenii din sat, cei plecaţi din sat sau chair careva oaspeţi să se adune la orele 10-11 la renumitul loc din sat "La Izvoare" pentru a face curat, a planta câte ceva şi a curăţi izvoarele. Fiecare contribuie cu ce poate, care cu lopata, care cu bani, care cu vopsea. Nimeni nu este obligat, totul va fi absolut voluntar şi de bună iniţiativă.

Ca concluzie, ceea ce vreau să spune este că comuna Izvoare demult nu a văzut un asemenea eveniment de o mare frumuseţe, toţi au plecat cu zâmbetul pe buze pe la casele lor sperând ca cât mai curând să se repete aşa o festivitate, ceva excepţional în contextul în care satele din Moldova se scufundă în vâltoarea sărăciei şi plecării în masă a populaţiei. Ţin să aduc sincere mulţumiri Consiliului Comunal Izvoare, cât şi băştinaşilor care au demonstrat că sunt adevăraţi patrioţi şi adevăraţi izvoreni.
izvoare.info
Image Hosted by ImageShack.us
Image Hosted by ImageShack.us
Schimbari spre bine la Izvoare